Sunday, March 16, 2008

Ebook 'kurang laku' bila jual offline



Sabtu dan ahad ni kat U aku ada hari keusahawanan FKEE. Semua budak letrik tahun 3 yang amik subjek technopreneuer WAJIB kena meniaga! Muahaha... Kitorg dh dibahagikan kpd beberapa kumpulan. Mcm kumpulan aku 6 org jek ahli. Tp td yang ada dok meniaga 4 org jek sbb 2 lagi gadis bangsa india telah pulang ke kampung halaman mereka di Perak...

Mula2 group aku dh decide utk wat dedication service. Tp last2 minute tukar sbb ada lak tetiba satu group tu yg wat. Waduh salah paham telah berlaku. Malas nk pjg cerita aku dan geng aku pun last2 decide nk wat service laptop + jual ebook. So paling simple group aku la kot sbb takde modal n tak perlukan tenaga pun. Argh tak mencabar rasanya aku!

Oit korang tgk gambar atas tu ada kerepek kan atas meja aku? Tu saja aku taruk kepek aku sbb tgk kosong semacam jek atas meja tu . Last2 ada jugak beli kepek aku tu. Alhamdulillah rezeki... Owh ya, bg aku 'kurang laku' berbeza dgn 'tak laku'. Kalo nk jual ebook takat diam je tak jadi beb. Mulut kena la pandai berkata2. Alah takyah nk ayat pun. just bgtau direct apa itu google AdSense sbg cth. Hehehe.. aku saja nk try jual ebook offline mcm mana feedback. Mcm tadi apa yg aku leh simpulakan budak UMP ni demand makanan yg boleh mngenyangkan + boleh terus makan + tak ada kat UMP lagi.

Ok tu demand kat U aku kalo nk bukak gerai utk jual2 la kan. Aku igt lain kali kalo ada peluang utk berniaga lagi, aku nk kuar modal + amik pekerja utk berniaga HOT demand kat U aku tu. Eh korang rasa apa HOT DEMAND kat tmpt korang lak ye? Ebook yg aku jual mcm2 la tapi aku lebih focus on make money online with AdSense. Ada aku peratikan org singgah kat gerai aku sbb tgk perkataan MONEY kot :P hahahaha... normal la kan hot keyword tu.

Oklah td ada la 4,5 org yang berminat nak tau lbh lanjut dan aku pun terang la semua2 yg basic dulu. Aku sebolehnya memang xmalu nak share dgn semua org pasal make money online. Bukan apa at least aku ada usaha nk share. Tak mau la nanti smpai ada kata, " La napa tak bgtau aku?" Hehehe... So aku kalo apa2 je pasti akan terasa nak share. Tp jadi isu gak pasal share everything utk tema blog ahib0205 ni. Ye la kata share everything. Tp bila nk tau apa url site AdSense aku, aku tak bgtau lak. Tak share everything la mcm ni. wowowowo... agak2 la kan Share Everything pun. Eh ke share jek semua2? hm... aku nk tnya korang lagi lah tentang apa pndpt korang pasal share everything ni pulak?

Shbt ku sekalian, esok aku igt nk try jual hot demand pulak + ada idea mcm mana nk bg ebook 'amat laku' bila jual offline. Antaranya:
  • tujuk bukti pndptn aku wat duit online sbg blogger
  • wat slide tentang cara2 basic make money online
  • edar flyers bgtau pasal umum make money online dan kalo nk tau lanjut jumpa aku
  • print list ebook yang nk jual
Ha esok lah aku try wat semua2 ni. muahahaha... oklah shbt2 ku. Aku punya smgt meneruskan blog ni antaranya sbb korang semua gak! Thanks support aku :) Lets keep blogging buddy...

P/s: Antara silap besar kumupulan aku meniaga arini ialah TAK PROMOSI AWAL!

P/p/s: Tun Dr. Mahathir Mohamad dh ada facebook! Check its out HERE

3 comments:

bayi 2 muka said...

Subahanallah...
Aku baru baca kat www.bharian.com.my td. Saja share kat komen ko ni :P

deennasour said...

ahib!!!!
hehehe...
menarik tol la ko berniaga tu
tak penah2 aku dgr..
mcm best jerk kan?
heh..
amaacam?
heheehe...
aku minat gak money online ni,
tapi membaca tu aku tak suka la..
kalau jumpa org yg pakar make money online ni,
ok lah jugak..

ahib0205 said...

deen... aku ni memang minat business la... memang tak leh nk kata apa... eh ko pun minat gak? ok la tu kan :) tp kan deen mcm ko dh biasa wat keje praltikal je tu pasal tak suka membaca kot :P tp mcm aku mula minat membaca sejak suka blogging ni la... byk org yg pakar make money online ni deen cth: budak labanon, catzer, shuht, mohdismail.net, alang dan belamabak lagi lah... tu otai2 yg aku sebut tu deen

 
AZ-ZAIN SHAH ALAM