Sunday, March 9, 2008

Keputusan Plihanraya Umum ke-12 (2008)



Aku sampai U aku kul 2:30 pg td. Sampai je teru on laptop utk aku surfing tentang keputusan pilihan raya umum ke-12 2008. Apa lagi aku terus tgk keputusan kat kawasan aku. Alhamdulillah syukur. Then aku tgk lak kawasan tmpt aku belajar. Alhamdulillah syukur. Lps subuh terus aku kol mak bgtau pasal keputusan. TAk semena mak mengalir air mata terharu dgn kemenangan kat tmpt sendiri. Mak terus kata nk sujud syukur jap.

Berikut adalah senarai terakhir keputusan bagi jumlah kerusi di kawasan Parlimen dan Dun setiap negeri berdasarkan maklumat daripada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Parlimen

BN : 137
BA : 82 - (PAS-23),(KeADILan-31), (DAP-28)
Jumlah kerusi : 222

* Sabah dan Sarawak masih terdapat 3 kerusi yang masih belum membuang undi.

Dewan Undangan Negeri (Dun)

*Dun Perlis : BN (14), PAS (1) jumlah kerusi = 15
*Kedah : BN (14), PAS (16), KeADILan (4), DAP (1), Bebas (1) = 36
*Kelantan : BN (6), PAS (38), KeADILan (1); = 45
*Terangganu : BN (24), PAS (8); = 32
*Pulau PInang : BN (11), PAS (1), DAP (19), KeADILan (9), = 40
*Perak : BN (28), PAS (6), DAP (18), KeADILan (7), = 59
*Pahang : BN (37), PAS (2), DAP (2),Bebas (1), = 42
*Negeri Sembilan : BN (21), PAS (1), DAP (10),KeADILan (4); = 36
*Melaka : BN (23), PAS (0), DAP (5), = 28
*Johor : BN (50), PAS (2), DAP (4); = 56

Ok ni semua apa yg dh aku baca:
Aku cuba utk baca latest news kat website bn2008 tp belum diupdate. Nanti apa2 aku share lagi k.

----------------------------------------------------------------

Now aku nk jawab tag oleh webmaster utk 5 favourite sites setiap kali aku on laptop:

1) bernama.com --> sbb kerap update

2) std-comm --> utk tgk ada apa2 yg penting ke

3) google AdSense --> memang nk keep tracking so leh tambah baikkan dari semasa ke semasa

4) email --> confirm mesti kena bukak. teramat la penting

5) blogger.com --> update

Ok lah. aku nk pilih 5 sahabat aku yang bertuah pulak:

1) Truckster --> apa saje blog. blog apa saje. saje blog apa

2) knizam --> dia dh mula update pasal keputusan pilihan raya :P

3) repekan zemanoris --> pinggan mangkuk tak sempat basuh beb

4) qaiyum --> pejuang optimis ni...

5) fauzi --> hackers malaysia terulung

Lets keep blogging... :)

23 comments:

ahib0205 said...

So mcm mana dgn keputusan pilhan raya kali ni kat tmpt korang? wat la liputan sikit. hehehee.. eh tag ni ada validity tak bila nk kena balas? :P sbb aku asyik lambt je jwb tag

ahib0205 said...

"buat ulama-ulama kelantan tahniah kerana menang..teruskan dengan aaran sesat hangpa suma..sekolah agam tinggi2 tapi kata tuhan mencarut betul kerr???"

aku terjuma ada hamba Allah dgn selamba tulis gini. pergh... berani betul ek.

try korang usha web rasmi ni http://pru12.spr.gov.my/spr/

Qaiyum said...

Hoho.. Kene Tag..

noris said...

Agak2 bile kene jawab tuh?
Akan diusaha....

KNizam said...

hehehehehe ngantuk la plak tidur kul 4 pagi. tapi memang puas lah. semoga mereka yang tewas dah tak sombong lagi kan. haha

ahib0205 said...

qaiyum, Hahaha jwb ye

noris, tak kisah la bila pun :P

knizam, hm... semua kita ni toksah sombong2.. tak kemana nye betul tak bro?

Anonymous said...

walau ape pun yg terjadi, aku tetap kalah ngn perasaan sendiri...

ahib0205 said...

Anonymous, kenapa kalah dgn perasaan sendiri? tak paham. huhuhuhu

Safuan A.k.a Sipenglipurlara said...

Hope kita terus berssatu dan aman.. Insyaallah..

Soleh said...

Alamak, tempat aku(penang) kene amik oleh DAP..huh!..ermm..aku x dapat undi tahun ni..kita tunggu 5 tahun lagi..harap orang Islam la jadi Ketua Menteri Penang nnt.

ahib0205 said...

safuan, harap2 gitu lah kan. sipenglipurlara al maklum sapa yang suka porak peranda. hehehe

soleh, rilex ar.. napanye? PAS dan PKR akan membantu Insya Allah :)

Soleh said...

ermm..harap gitu le

Hafifi said...

aku sgt berpuas hati pada pilihan raya pada kali ini..emm..

Anonymous said...

erm, PRU kali ni mmg bbeza dr sblmnya...
stu perbahan...
PAS: 23 kerusi
PKR: 31 kerusi
DAP: 28 kerusi

byk tu DAP mng. hrap2 diorang xmntak yg bkn2...
yela... dah ramai kaum dia dlm PArlimen...
sdkt sbyk nak jgk prmntaan diorang diLAYAN...ish..jauhkanla..
Ya ALLAH, slmtkan tnh airku ini... amin....

juraij said...

balik mengundi ke baru2 ni?

ahib0205 said...

hafifi, ko puas ati sbb apa beb? muahahaa...

Anonymous, hm... memang pun DAP byk menang. apa2 pun kita tgk dlm 2,3 tahun ni. mudah ke konsep. bagus, semua suka! :)

juraij, yup balik just utk mengundi! :)

catzer said...

Tempat korang tu tempat sape..kekeke, lokasi aku skang terlalu dkt ngan lokasi ko..

ahib0205 said...

woit aku kat bandar EMC la skrg ni. muahaaha

Anonymous said...

DAP dah buat hal kat Perak weh...
nak boikot pelantikan MB pulak...
nmpk sgt xleh masuk ngn PAS n PKR..
apa macam ni?
ni baru bg tadbir negeri....
tak bagi negara lagi...
macam ada gaya nak jadi huru-hara jer... (ish, jauhkanla..amin)
Ya Allah... risau nye...

korang rasa 'menjadi' ker pakatan pembangkang kat Perak tu ek??
belum seminggu lagi ni..
dah jadi cam ni...

pepun, bersiap sedia la kita org Melayu...
klu ada pape jadi pada ngr kita ni, bersatulah...
sejarah 31 Mei mgkn berulang kembali...
ni bukan doa...cme lbh baik siap sedia...sbb dh nmpk sikit2 kesannya.
jgn nk berpuak2 ikut parti masing2 lagi...

sama2la kita doakan kesejhtran dan keamanan ngr kita ni...

Anonymous said...

sblom pilihan raya janji cantekkk nyee DAP-PKR-PAS... tp bile BA menang kat Perak, n nk lantik MB, harubiru jdnye... yg aku nmpk bersuara skg ni DAP n PAS, PKR bnyk diam.. nape ek??

harap2 PAS akan tadbir Perak...

ahib0205 said...

Anonymous, er.. aku agak tertanya2 yg Anonymous tu ko ke semuanya? hehehe.. mcm mana pun pasal isu ni mcm2 dh la ni jai buah mulut. lagi pasal isu dulu PAS tak sokong BN sokong org kafir? ntah mcm mana ntah. aku tak pasti. nanti2 baru aku nk kaji balik tnya yg pakar.

Anonymous, pasal isu perlantikan MB tu aku pun tak tau cerita sbnr lagi. so agak payah la nk kata kan. so ura2 tu dgr la gak. apa2 pun time mcm ni kita perlu byk2 harap pertolongan DIA :)

Mira said...

tempat sy, puchong --> Gobind Singh Deo (DAP)

no comment on that. haha..

ahib0205 said...

mira, no komen? whats up dude? komen mesti kena ada. ahahah

 
AZ-ZAIN SHAH ALAM